perjantai 12. marraskuuta 2010

Perheparlamentin kokoontumisajot


Selailin taas aikani kuluksi vanhoja Kotiliesiä ja törmäsin jo vanhaan tuttuumme eli "Taitavan emännän" palstaan. Lähetin Kotilieden toimitukseen kysymyksen, josko he pystyisivät kaivamaan jostakin tiedon, onko tämä palsta kirjoitettu tosissaan :)


En ole vielä saanut vastausta, mutta suupielet veti hymyyn taas nämä marraskuun vinkit. Marraskuussa siis taitava emäntä toimii seuraavasti:
 • kohentaa ammattitaitoaan "kikkakursseilla" ja ammattikirjallisuutta tutkien
 • laatii yksityiskohtaisen joulunvalmistelusuunnitelman perheparlamentin istunnossa
 • kokeilee ravitsevia ja halpoja pataruokia sekä uudenmakuisia lämmittäviä keittoja
 • antaa kuopuksen kerrankin leipoa vehnästaikinasta erilaisia luomuksia sydämensä halusta
 • ompelee itse tai ompeluttaa perheen nuorimmalle uuden joulujuhla-asun viimevuotisen pieneksi käyneen perintöpuvun tilalle
 • kunnostaa säilö- ja komerotarkastuksessa tehdyt vaatelöydöt kummikerhoa tai joulupataa varten
 • innostaa nuoria suunnittelemaan ja valmistamaan itselleen viihtyisän ja lämpimän kotiasun
 • hankkii uuden värikkään pöytäliinan ja lautasliinat ateriahetkien piristykseksi
 • pehmentää perheen pinnatuolit iloisenvärisin irtotyynyin
 • huolehtii ulkomaille lähetettävistä joulutervehdyksistä
 • haluaa olla naapurin emännän uskottu kaiken touhun lomassa
 • ei unohda aukaista radiota piristävästä pakinasta tai kuunnelmasta nauttiakseen
Varsinkin tuo perheparlamentti kuulostaa minusta hyvältä idealta. Mr Järki on menossa tänään "poikien" saunailtaan, mutta taidanpa ilmoittaa, että meillä tehdään tänä iltana joulunvalmistelusuunnitelma perheparlamentin istunnossa ja saunailta jää valitettavasti väliin. Eikös olekin hyvä idea ;)


Pitkään markkinointia tehneenä minua kiinnostaa vanhoissa lehdissä mainokset. Monta tuttua brändiä ja tuotemerkkiä on mainostanut jo vuonna 1963, yllä muutama esimerkki marraskuun lehdestä.  Varsinkin tuossa Valion mainoksessa on hauska teksti:

Osaatteko Te lähestyä juustoa oikein - kaikilla viidellä aistillanne? Katselkaa juustoa tarkoin, koetelkaa sitä, haistakaa sitä, maistakaa sitä palanen kitalakeanne vasten ja kuunnelkaa sitä. Sillä on valtavasti hauskoja, vanhoja tarinoita kerrottavana. Juusto on seuraruokaa, hyvien ystävien herkku, koko perheen yhdysside. Juusto on iloinen arkipäivä, onnistunut vierasvara, mainio juhlaruoka. Se on herkkujen herkku!

Siis miten mainio teksti. Kunpa vieläkin "copytettaisiin" mainostekstejä tällä tavalla :)

Kranssitehdas vaihtuu tuota pikaa piparitehtaaksi. Kunhan saamme Mr Järjen ystävineen jaloista pyörimästä, käynnistämme lasten kanssa piparitalkoot. Jääkaapissa odottaa kilo taikinaa, joten eiköhän siitä yksi tönö ja kasa pipareita saada aikaiseksi.

Iloista viikonloppua!

Terkuin Merja

24 kommenttia:

Nonna kirjoitti...

Maailma on kyllä ollut aikalailla erilainen 60-luvun alussa! Mielenkiintoisia vinkkejä tosiaankin!

Perheparlamentti kuulostaa sellaiselta, että nuorisokin voisi pysyä kotona sen aikana!

Mukavaa pipari-iltaa! Mulla ovat vielä nämä joulujutut jossain taustalla, joten piparitaikinakin hankkimatta (Itse en jaksa tehdä...).

Sarppu kirjoitti...

Ihana vinkkilista ja onko tuo vinkkien toteuttaja sitten kokopäiväinen kotiäiti, sopisi minulle, Ja juustot ovat kaikille aisteille mannaa, rakastan juustoja....nam

Taikku kirjoitti...

Hauskoja ohjeita. Lueskelen itsekin noita vanhoja lehtiä ja mieleeni on jäänyt Fazerin suklaa mainos jossa kehotettiin antamaan lapselle suklaata..:-D Nykyisin taitaa olla toisin päin kun kauppojen hyllyt pursuu karkkia.

Minulla on taas a-luokan viikonloppu, blogimies lähti hirvimetsälle ja palaa sieltä vasta/ehkä sunnuntaina :)Eopähän pyöri ja hääri edessä, kun aloitan ompelut..

Merja K kirjoitti...

Nonna, en minäkään itse väännä taikinaa, pakastealtaasta noukin :) Erottaisikohan valmis- ja itsetehdyn taikinan eron?

Sarppu, kyllä tuo lista kuulostaa sellaiselta, että kokoaikainen kotiäiti tarvitsisi olla, että ehtisi kaiken tehdä :) Ja niin kai 60-luvulla olikin ja vielä kotiapulaiset kaupan päälle

Taikku, enoni myös käy hirvimetsällä ja peijaisia on jo vietetty. Toivottavasti sihti osuu blogimiehellä kohdalleen ja saalista on tiedossa :)Mukavan puuhakasta viikonloppua!

Intianminttu kirjoitti...

Sangen viihdyttävä postaus! Kivoja piparitalkoita...toteuttanet emäntävinkkilistan kohtaa: Antaa kuopuksen kerrankin leipoa... :)

Nina kirjoitti...

Kiirettä pukkaa että saa edes tortut paistettua...aika tehokkaita on naiset olleet.

Vekarus kirjoitti...

Vau, piparitalkoot! Kuulostaa ihanalta!

Perheparlamenttikin kuulostaa hauskalta idealta, tosin ei ehkä miehen mielestä juuri samaan aikaan toisen menon kanssa :-)

Mukavaa viikonloppua!

Louise kirjoitti...

Kiva postaus jälleen kerran! Ihailen tyyliäsi kirjoittaa :) Mukavaa viikonloppua!

Sanna-Mari kirjoitti...

Hih, hauskoja.

Oo, siellä jo tönöproktia jo!
Hauskaa viikonloppua! :)

Merja K kirjoitti...

Intianminttu, juuri se kohta oli käytössä ja purin huultani, että pysyin hiljaa. Keittiö oli näkemisen arvoinen :)

Nina, sano muuta. Ennen vanhaan oli varmaankin enemmän tunteja vuorokaudessa tai sitten naiset olivat muuten vaan superpakkauksia!

Vekarus, tuollainen perheparlamentti voisi tosiaankin olla hyvä juttu. Pitäisi joskus kokeilla. Meillä esim. voisi viikoittan parlamentoida kunkin menoista. Kalenterit paukkuvat itse kullakin..

Merja K kirjoitti...

Louise, kiitos, kivasti sanottu :)

Sanna-Mari, höh ei se taikina riittänytkään taloon :( No onpahan pino joulusukkia, paketteja, poroja ja tonttuja. Ja huono olo liiallisesta taikinan syömisestä..

Hanni kirjoitti...

Voi että noi on mainioita! Aarteita tuollaiset vanhat lehdet!

Mukavaa viikonloppua :)

p.s. me ei leivottu, mut koristeltiin ja nautittiin pipareita tänään, ne oli herrrkullisia Annas pipareita :D

päivi kirjoitti...

60- luvun lapselle nuo ohjeet ja jutut tuntuu jotenkin tutuilta ja nostalgisilta!
silloin äidit olivat yleensä kotona, ainakin täällä maalla... mie kun oon maalaistalon tyttöjä :)

leppoisaa viikonloppua!

lämpimät iltaterkut
päivi

Merja K kirjoitti...

Hanni, valmispiparit ei ole yhtään huonompi juttu. Kuopus kun tosiaankin pääsi "irti", taikinaa oli liisteröitynyt ihan mukavasti lattiaan :)

Päivi, minullakin juuret maaseudulla, tosin muutin pääkaupungin liepeille aika pienenä. Ja muistan kyllä mummoni olleen aina tosi puuhakas. Nyt tuntuu, ettei aika riitä mihinkään ja koko ajan juoksee kellon kanssa kilpaa.

Leppoisaa viikonloppua myös sinulle, kiva kun poikkesit :)

Nonna kirjoitti...

Meillä äiti teki (ja tekee yhäkin) aina itse piparitaikinan. Ne piparit ovat nameja ja kohoavat pulleammiksi kuin kaupan taikinasta tehdyt. Lisäksi muistan sen tunteen, kun sai käydä illalla "ronkkimassa" taikinaa viileäkaapista. Se kun tehdään aina edellisenä päivän tekeytymään seuraavan päivän leipomista varten. =)

Merja K kirjoitti...

Pitäisi kokeilla tehdä taikina ainakin kerran itse, niin maistaisi eron. Täytyykin tonkia joku ohje netistä. Tosin ohjeissakin on varmasti eroja ja joka leipuri oma "salainen" ainesyhdistelmä. Ehkä käännynkin äidin reseptikirjan puoleen :)

Esmeralda kirjoitti...

Siellä on ollut joka varsinainen talousihme, kunnon kotirouva antamassa vinkkejä! Tosi hauskoja näin nykyaikana. Tosin, oishan se mukava edes joku noista kyetä toteuttamaan.
Ehkä ennen niitä tunteja oli vuorokaudessa enemmän, kun naiset ei tuhlanneet aikaansa blogistaniassa! ;)

Mukavaa viikonloppua!

Irmastiina kirjoitti...

Mainioita vinkkejä totta tosiaan.. Vanhoja lehtiä on hauska selata, niistä näkee miten maailma on muuttunut..

Merja K kirjoitti...

Esmeralda, surffailu blogeissa on niin paljon mukavampaa kuin kotitöiden tekeminen. Aikaa voisi tosiaankin olla vähän enemmän jos viettäisi blogistanisssa aikaa vähän vähemmän :)

Irmastiina, maailma on tosiaankin muuttunut. Pitäisi säästää tämän päivän lehtiä omille lapsille, niin voisi lukea niitä yhdessä kolmenkymmenen vuoden kuluttua

Hanni kirjoitti...

Olen syntynyt v 1955, ja usko pois, nuo vinkit perheenemännille oli silloin täyttä totta :) Noin meillä aika paljolti toimittiinkin arkielämässä. Vanhat lehdet, ja etenkin vanhat mainokset on ihania selata.

Merja K kirjoitti...

Hei Hanni, kiva kun jätit viestin. Anoppikin sanoi, että tuo oli täyttä totta 60-luvulla, joten uskottava se on. Silloin kai naiset olivat enimmäkseen kotona ja kodin hoitaminen oli kokopäivätyö.

Mukavaa sunnuntaipäivää!

SeriL kirjoitti...

Huh huh, täällä sunkin blogissa on tapahtunut paljon since viime vierailuni :D Unelma on edelleen upea, kodistasi puhumattakaan. Aika vierähti kivasti...
Se vain kuluu liian nopeaan, ei ehtinyt ihan kaikkea katsella ja lukea. Mutta pitäisi käydä vain useammin :)

Merja K kirjoitti...

Kiva SeriL kun kävit pitkästä aikaa :) Aika kuluu tosiaankin ihan liian vinhasti, hyvä kun itse pysyy perässä. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

Miia - Miian unelmia kirjoitti...

Hih, hauskoja vinkkejä emännille!