maanantai 28. huhtikuuta 2008

Puutarhamietteitä
Että oli aivan mahtava viikonloppu. Melkein "asuin" pihalla ja samalla sain esimakua kesästä. Saa nähdä, malttaako sitä kesällä mennä sisälle ollenkaan Unelman puutarhassa puuhatessa. Eipä silti kyllä meidän kotipihakin on tosi kiva. Tai siis nykyään ainakin, ennen en niin kovasti siellä viihtynyt.

Talomme viettää ylihuomenna 7 v. synttäreitä (siis apua, ei kai jo ??), muutimme siis tänne vappuna 2001. Emme mieheni kanssa kumpikaan ole varsinaisia viherpeukaloita ja vasta nyt Unelman myötä olen innostunut puutarhan hoidosta. Ajattelimme silloin tähän taloon muuttaessamme, että kyllähän me nyt yksi piha saadaan omin voimin kuntoon. Mutta kuinkas kävikään, piha ammotti tyhjyyttään ja muutama vaivainen tuija törötti siellä täällä. Kun olin katsonut useamman kesän tyhjää pihaa, hermo meni ja niinpä otin yhteyttä "puutarhaguru" Maija Pelkoseen. Maija teki meille pari ehdotelmaa, joista toinen kolahti heti. Kauniita kaarevia linjoja, mutta silti yksinkertaista, siinä siis meidän uusi piha.

Piha myllättiin täysin syksyllä 2006 . Pihalle laitettiin kivetyksiä, tehtiin uusia istutusalueita ja istutettiin iso määrä kasveja. Olisipahan vaan säästänyt euron jos toisenkin, jos tämä kaikki oltaisiin tehty talon rakennusvaiheessa. Ja itse suunnitelma ei mielestäni ollut edes kallis, kun vertaa siihen, paljonko meillä meni vuosien varrella rahaa hukkaan pelkästään kasvien virhehankintoihin ennen pihasuunnitelmaa.
Tuolla ylhäällä kuvissa on pari kuvaa suunnitelmista, minun vielä pikkuinen lempparipuuni täydessä kukassa (rusotuomipihlaja) ja joka tytön oma sammakkoprinssi. Viime kesänä en vielä tohtinut suudella tuota prinssiä, mutta katsotaan riittäisikö rohkeus tänä kesänä ;) Mikähän komistus sieltä paljastuukaan ja mitähän mieheni tykkää kilpakosijasta??
Ja huomenna taas Unelmaan, kiva nähdä miten hommat ovat siellä edistyneet. Minua odottaa ainakin maalausrupema. Mietityttää vaan, miten saan viisimetriä korkealla olevan portaikon katon maalattua, hiphei! Ja kohta on vappu :)
Terveisin Merja

7 kommenttia:

Maissi kirjoitti...

Mielenkiintoiselta kuulostaa tuo viiden metrin korkeuteen maalaaminen.. Hyvät telineet täytyy tehdä, ettei ole sitten käsi tai jalka paketissa koko kesän ja puutarhaunelmat jää haaveeksi. Varovaisuutta!

Se on ihan totta, että puutarhasuunnitelma ammattilaiselta on toimivan puutarhan alku. Vaikkahan sitä suunnitelmaa sitten toteuttaisikin hiljalleen, mutta ainakin tietää, ettei tule kovin paljon turhia ostoksia ja saa kauniin näköisen.

Vappua odotellessa! Teillähän oli jotkut vappukekkeritkin, hauskaa! Meillä sujuu rauhallisemmin. Silti odotan sitäkin innolla!

Marja Kristiina kirjoitti...

Kuinka viehättävää! Meillä laitettiin piha uuteen uskoon kaksi vuotta sitten ja suunnittelijana toimin minä :-/ Onnellisen sattuman ansiosta kasvit ovat viihtyneet verraten hyvin sijoituspaikoillaan (vain kaksi piippuköynnöstä kuoli alkuunsa) ja perennapenkkkikin kukkii liki läpi kesän - ja tämä on siis ihan moukan tuuria. Sen sijaan täysin tyytyväinen en ole pihan 'optiseen ilmeeseen'. Se on hankalan muotoinen, pitkä ja kapea, ja tätä efektiä amatööri ei osannut täysin kätkeä. Lisäksi haaveilin runsaasta, ehkä vähän rähjäisestäkin englantilaisesta puutarhasta, mikä johti kasvien ylihankintaan ja nyt on paikoitellen hyvinkin ahdasta (=härmä ja kasvitaudit voivat pian jyllätä tiheiköissä). Mutta toisaalta, paljon olen tästä kaikesta oppinutkin!

MIKÄHÄN siinä on, että vaikka kolmas viikko infektioiden jälkeen on jo lenkkeilyssä niin edelleen takkuaa ja jalat on aina hapoilla..?

Ihanaa ja aurinkoista tiistaita, vapun odotusta!

anu kirjoitti...

Ihana tuo sammakko!ja todella oleppa varovainen itse jouduin kouluaikoina pakosta kiipeämään kerrostalon ylimmässä kerroksessa ja maalaamaan ruiskulla kattoa niin että jalat vapisi kun on tuota korkeanpaikan kammoa!

iitu kirjoitti...

Suloinen sammakkoprinssi!Minä olen kyllä innostunut pihasta,mutta en ole silti hyvä viherpeukalo.Ja on tosiaan vaikeaa itse koettaa valita oikeat kasvit oikeisiin paikkoihin.Hyvää vappua!

Mirva kirjoitti...

Waude mitkä suunnitelma piirustukset. Olisipa meilläkin tuollaiset apuna. Entisen omistajan kasvillisuutta revitään pois ja mietitään mitä tilalle.

Marja Kristiina kirjoitti...

Ihanaa vappua, Merja & perhe!!!

Hannis kirjoitti...

Moikkista!

Ihana kyllä kun kaikilla on nyt pihajutut meneillään :-) Täällä kateellisena tutkailen teidän juttuja, pääsisipä itsekin työn touhuun! No, meillä tulee olemaan hieman hankala piha uudessa talossa ja meinaankin myös teettää suunnitelman - jos näyttää yhtään siltä etten sitä yksin saa aikaiseksi. Kun en vielä tiedä, en ole pihaa nähnyt "livenä". Sellainen pitkospuut-pyöreät kivet- havuja ja ikivihreää olisi nyt mielessä, jotain vesijuttua myöskin! Mutta saapas nähdä miten käy.

Toukokuun eka, lähestulkoon siis kesä!