keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Saunaretki

 

Hui kuinka pelästyin katsoessani tänä aamuna peiliin. En ole varma, katsoiko sieltä takaisin noita-akka, kummitus, peikko vai peräti nämä kaikki. Olen kerran aikuisiällä ollu yhtä kipeä kuin tänä aamuna ja se oli kuopuksen odotusaikana sairastaessani angiinaa. Uni on kuitenkin loistolääke useimpiin vaivoihin ja niinpä otin viiden tunnin tirsat. Pääsin samalla elokuviin, niin vauhdikkaita unia näin. Tosin unet olivat enemmän tragikomiikkaosastoa kuin komediaa :)


Piristykseksi kaivoin muutamia kuvia Unelmasta. Unelman pihapiirissä on kaunis hieman rapistunut saunarakennus, jossa on yhdistetty löyly- ja pesuhuone, pukuhuone sekä tupa. Edellinen omistaja kertoi, että tuvassa on todennäköisesti asutettu kotiapua kunnanlääkärin aikoina. 


Tuvassa ja pukuhuoneessa on vanhat Porin-Matti kamiinat, joihin emme tosin ole vielä toistaiseksi uskaltaneet laittaa tulta. Pitäisi pyytää nuohoojaa katsastamaan kamiinoiden kunto. Tuvassa on myös saatettu majoittaa kesävieraita, joita kuulemma tuli kesäisin Helsingistä. Kunnanlääkärin rouva on siis harjoittanut B&B-toimintaa jo 50-luvulla. Ja kuten kuvista näkyy olen erityisen ihastunut saunatonttuihin, niitä löytyy useampikin yksilö :)

  
Saunomme ahkerasti Unelmassa ollessamme ja nyt uimaan meneminen on mukavampaa, kun hankimme uuden laiturin. Vanha laituri oli kyllä aika symppis, kuten kuvasta näkyy, mutta kun kuopuksemme jalka meni läpi lahosta laudasta viime kesänä, totesimme että ehkä olisi uuden laiturin aika.


Järvi on rannasta aika matala ja siksi laituri ulotettiin vähän pidemmälle. Uusi laituri vedetään talveksi järvestä pois, ettei jäät runtele sitä. Tuo laiturin päässä oleva penkki on ihan huippu, siinä on mukava istuskella, pohtia syntyjä syviä ja katsella järvelle. Lämpinä kesäaamuina laiturille voi viedä pienen pöydän ja syödä siellä aamiaista.


Löyly/pesuhuoneessa on kauniit vanhat mustuneet hirret, siksi hyllyn kuvakin on aika hämärä. Ovi on patinoitunut ja kulunut, juuri vanhaan saunaan sopiva. Hyllyllä oleva saunahunaja saa ihon ihanan pehmeäksi, mutta sen käyttäminen on aika sottaista puuhaa ;)


Pukuhuoneessa on myös tummat hirret, jotka haluaisin käsitellä vaaleiksi. En ole vielä toistaiseksi uskaltanut ryhtyä tuumasta toimeen, koska jos yritys menee pieleen, paluuta ei taida enää olla. Onko jollain kokemuksia hirsien käsittelystä, millaista jälkeä tuli?


Tällä hetkellä huonekalut ja hirret ovat liiaksi samanvärisiä, mutta olkoon ainakin toistaiseksi noin. Tuo kynttilänjalka on muuten tuliainen häämatkaltamme vuosia sitten. Vierailimme Ranskassa viinikellareissa ja kynttilänjalka on replica ennen muinoin kellareissa käytetyistä "valaisimista".


Saunatuvassa teimme pienen faceliftin toissa kesänä. Aiemmin paneelit olivat tummansiniset, mutta maalasin ne vaaleammiksi. Tapetti oli niin hyväkuntoinen, että en lähtenyt sitä vaihtamaan, vaikka itse valitsisinkin erilaisen. Toisaalta tuo pienikukkainen tapetti kyllä sopii tuvan henkeen.


Kynttilänjalat on tehnyt lohjalainen seppä ja nuo kyllä sopisivat meille kotiinkin takan viereen.


 Saunatuvassa on muhkea korituoli, jossa on mukava vilvoitella saunan jälkeen. Sydäntyyny on omaa tuotantoa. 

Huomenna on pakko suoriutua töihin, joten toivotaan että taudin selätys on voiton puolella. Mukavaa loppuviikkoa!

Terkuin Merja

20 kommenttia:

Esmeralda kirjoitti...

Ihana tunnelma kuvissasi! Kovin on kaunista. Tunnelmallinen sauna.
Toivottelen paranemisia sinulle!

Mirka kirjoitti...

Ihanan tunnelmallinen pihasauna teillä :) Ja voi melkein voin tuntea laiturin keinuvan hiljalleen aaltojen mukana kun kuvittelin istuvani sielä :)

Pikaista paranemista!

Merja K kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Merja K kirjoitti...

Höh, kirjoitan kommenttini uudestaan, edellinen oli niin täynnä kirjoitusvirheitä :)

Esmeralda ja Mirka, itsekin pidän saunan tunnelmasta. Harmi, että emme ole taas toviin ehtineet Unelmaan :(

Intianminttu, minulla oli myynnissä ko. kulhoja aikoinaan sisustuskaupassani. Kuinka ollakaan, tuli ostettua kaikenlaista tavaraa itsellekin :) Nyt minulla ei ole enää ko. kauppaa

Krisse kirjoitti...

Kyllä on ihana paikka...tunnelmaa vaikka muille jakaa...

Virpi kirjoitti...

Voi hitsi että tuo teidän unelma on sitten ihana. PIhasaunan ovi on kertakaikkisen symppis :)

Pikaista paranemista!

Nonna kirjoitti...

Ihana paikka! Kyllä tuolla sielu lepäisi saunoessa. Ja tuo laiturin istumapaikka! Ah!

Jossakin blogeissa olen nähnyt valkoisiksi käsiteltyjä hirsiä. Kannattaa kyllä hetki miettiä. Paluuta ei tosiaan ole. Ja ovat mielestäni kauniita noin. Entäs jos käsittelet ne kalusteet, jos sua häiritsee kaksi eri ruskeaa?

PikkuBertta kirjoitti...

Kauniita tunnelmakuvia.Paranemisiin:)

Hanni kirjoitti...

Tää vaan huokailee täällä...

Merja K kirjoitti...

Kiitos Krisse

Virpi, Unelmassa on paljon kauniita vanhoja ovia, sellaisen sopivan kuluneita ja rosoisia

Nonna, myös tuo kalusteiden on käynyt mielessäni, mutta en ole tohtinut ryhtyä vielä siihenkään :)

Merja K kirjoitti...

Vitsi pää on niin sekaisin, että kirjoitan mitä sattuu. Eli kalusteiden käsittelyä tarkoitin edellisessä kommentissani ;)

PikkuBertta, kiitos, lähden lääkäriin ihan just. Tauti ei ota talttuakseen ja töihin meno jäi haaveeksi

Hanni :)

Teija kirjoitti...

Uuh miten ihanat kuvat... Sekä tässä että ed. postauksissa! Tosi tunnelmallinen sauna ja tupa teillä siellä Unelmassa. Ja ehkäpä se oli joo aika uusia se laituri, vaikka symppis olikin ;)

Mukavaa loppuviikkoa, koetahan tokeentua :)

Merja K kirjoitti...

Heissan Teija, nyt on dropit määrätty ja haettu apteekista, joten eiköhän tämä viimeistään huomenna iloksi muutu :)

Riitta kirjoitti...

Kylläpä on kutsuva saunamökki, tuolla viihtyisi tovin ja toisenkin :)

Merja K kirjoitti...

Hei Riitta, kiva kun poikkesit. Mukavaa tulevaa viikonloppua!

Sari kirjoitti...

Aivan upeita saunakuvia! Tahtoisin niin kovasti itselleni tuollaisen saunan....

Vekarus kirjoitti...

En voi kuin yhtyä muiden kirjoituksiin ja ihastella saunaanne.

Minä toivon, että me löydämme vanhan möki Porinmatille jostain paikan :-)

Ihanaa viikonloppua perheellenne!

Paranemisia teille ja meille!

Merja K kirjoitti...

Kiitos Sari, mukavaa viikonloppua!

Vekarus, onko teillä pöpöt liikkeellä :( Niitä tuntuu nyt olevan kaikki paikat täynnä. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

Nina kirjoitti...

Ihastuttava saunarakennus ja aivan suloinen tupa!
Järvimaisema on kaunis ja varmasti on mukavaa istuskella laiturin penkillä uppoutuen omiin ajatuksiinsa kaunista maisemaa katsellen!

girlittan kirjoitti...

Hei!
Käsittelin menneenä kesänä mökillä keittiönurkkauksen käsinveistetyt hirsiseinät vaaleiksi, ja tuli tosi hienot. Käytin valkoiseksi sävytettyä hirsisuojaa, se korostaa mukavasti puun syitä eikä peitä sitä varsinaista luonnetta. Samalla aineella käsiteltiin jo vuosia sitten saunan pukuhuone eikä sitä vieraat edes huomaa ennen kuin asiasta mainitsee. Me tehtiin nämä käsittelyt valoisuuden lisäämiseksi ja hyvin onnistui, ensi kesän operaationa onkin sitten tupa. Toiveissa valon lisäksi saada myös yhtenäisyyttä, mökistä on valitettavasti muodostunut melkoinen sillisalaatti suvun yhteiskäytössä. Suosittelen kyllä kokeilemaan käsittelyä ensin pienemmälle alueelle!

Meillä on muuten just samanlainen Porin Matti mökin makkarissa, aivan unelmainen lämmittäjä!