keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Iloa ja virkeyttä


Olonkeveyskurssi alkaa olla puolivälissä ja olen ehtinyt omaksua jo useita uusia ruokailutottumuksia. Tutkiskelin meidän lähiprisman hyllyt "sillä silmällä" viime viikolla ja monta uutta tuotetta löysi tiensä ostoskärryyn.

Suurimmat muutokset ruokavaliossani ovat olleet säännöllisen ruokailurytmin löytyminen, hiilareiden vähentäminen, proteiinin selkeä lisääminen, lisäaineiden vähentäminen sekä kasvisten ja hedelmien runsas syöminen. Nuo hiilarit ja proteiinit ovat selkeästi vaikein kohta minulle. Ruokavaliossani on nimittäin ollut aikaisemmin tosi paljon leipää ja toisaalta taas tosi niukasti proteiinejä.

Myös "mentaalipuolen" harjoitukset ovat saaneet aikaiseksi uusia ahaa-elämyksiä. Olen keksinyt useamminkin "kohdan", jossa syön johonkin olotilaan tai tunteeseen. Tai useasti jopa palkitsen itseäni herkuilla. Noista sudenkuopista pyrin pikkuhiljaa pääsemään eroon. Edelleenkin mottona on edetä pienin askelin.

Tieto lisää tuskaa ja huomaankin janoavani lisätietoja terveellisestä ravinnosta. Onneksi kirjahyllystä löytyy oheinen opus. Olen ostanut sen useampi vuosi sitten, mutta en tuolloin jaksanut lukea kirjaa kovin syvällisesti. Mutta nyt kun olen huomannut ruokavalion muutoksen myötä voivani tosi hyvin, haluan lisää tietoa ravinnosta.

Laitan vielä tähän yhden keiton ohjeen, joka vie kielen mennessään. Helppoa ja herkullista! Meidän lapsetkin tykkäsivät tästä kovasti.

Porkkana-bataatti-kookoskeitto (resepti Annika Havaste, www.vitafiilis.fi)

1 iso bataatti
2-3 porkkanaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 cm inkivääriä
1-2 dl kookosmaitoa

Lisäksi:
kasvisliemikuutio
suolaa ja pippuria maun mukaan
tuoretta korianteria saksittuna keiton pinnalle

Paloittele bataatti, porkkanat ja sipuli, kuullota oliiviöljyssä 1-2 min. Lisää vettä niin että kasvikset juuri peittyvät ja keitä kypsäksi. Lisää paloiteltu inkivääri ja mausteet, soseuta. Lisää kookosmaito ja lämmitä, älä kiehautu. Saksi korianteria keiton pinnalle.

Parin päivän päästä alkaa hiihtoloma, joten palailen blogini ääreen loman jälkeen. Voikaa hyvin ja nauttikaa talvesta :)

Hiihtolomaterkuin Merja

9 kommenttia:

saimi kirjoitti...

Hei,luin itse tuon kirjan syksyllä ja lisäsin tiedostetusti kasviksia ja hedelmiä päivittäiseen ruokavalioon. Noin 2 viikkoa muutoksesta huomasin ihan selvästi olevani virkeämpi, vaikka syksy pimeni pimenemistään! Vaihdoin kahvipullan tummaan suklaan palaan, se on myös ollut hyvä vaihdos...

Lennu kirjoitti...

Kiitos vinkeistäsi. Olen ikuinen laihduttaja. Painoa kertyy tosi helposti kun tuo leipä on niin maukasta ja kahvileipäkin maittaa. Joulukilotkin on vielä karistamatta ja KESÄ ON TULOSSA! Taidan tehdä keittoasi ja kokeilla tuota saimin suklaapala-juttua. Mukavaa lomailua terveisin Lennu Sinisestä Enkelistä.

Nina kirjoitti...

Hyvä kun muistutit ruokavaliosta! Muistan tuoda suklaatuliaisia tänään. Ainakin niistä saa iloa! Ja tietysti terveyttä!

Merja K kirjoitti...

Hei Saimi, itsekin aion kokeilla vielä tuota tummaa suklaata. Olen armoton suklaahiiri, kiitos vinkistä

Lennu moikka, sama vika täällä eli olen laihdutellut koko aikuisikäni. Nyt viimein olen ymmärtänyt, että jos haluaa pysyä virkeänä ja pudottaa kiloja, ei auta muu kuin ryhtyä elämäntaparemonttiin. Mutta pikku hiljaa ei kerralla rysäyttäen, jotta muutoksesta tulisi pysyvä. Kokeile ihmeessä keittoa, se on aivan ihanaa

Nina hello, täällä kohta keitellään kahvia, teretulemast! Ja aina aito käsintehty suklaa maistuu, nam!

Virpi P. kirjoitti...

Hei, kulkeuduin tänne Sooloilijan suosikkilistan kautta. Tuo keitto kuulostaa houkuttelevalta. Olen ollut kyllä siinä uskossa, että bataatissa on paljon enemmän hiilihydraatteja kuin samassa määrässä perunaa, ainakin siinä on enemmän kaloreita.

Merja K kirjoitti...

Hei Katriina, kiva kun poikkesit. Kurssi jota käyn, ei ole laihdutuskurssi, vaan elämäntaparemonttiin tähtäävä kurssi. En siis laske kaloreita, vaan yritän saada kokonaistilanteen sellaiseksi, että elämä tuntuu hyvältä.

Tarkoituksena ei ole jättää hiilareita kokonaan pois, koska elimistöhän tarvitsee niitä sopivassa määrin. Tavoitteeni on siis saada syömiset tasapainoon, jotta elimistö saisi kaiken tarpeellisen. Ja tuo keitto tosiaankin vie kielen mennessään, kannattaa kokeilla!

kati kirjoitti...

Mielenkiintoista! Itse olen ollut viime aikoina jotenkin väsynyt ja stressaantunut ja siksi miettinyt piristyisinkö jos muuttaisin esim. juuri ruokavaliota. Pitääkin ottaa asiasta nyt selvää... ja kokeilla vaikkapa ensi alkuun keittoreseptiäsi ;)

Merja K kirjoitti...

Moikka Kati, jos on monta rautaa tulessa, niin kyllä siinä väsyy. Mutta itse olen ainakin huomannut, että ruokavaliolla on tosiaankin vaikutusta. Mukavaa viikonloppua!

Maissi kirjoitti...

Hei Merja! Hyvää ystävänpäivää ja talvilomaa! Kuulostaa hyvältä tuo ohje.. täytynee kokeilla. Olen laihdutellut pitkän aikaa erilaisin tuloksin. Ruokavaliolla sen sitten sain tippumaan vuosi sitten näihin aikoihin. Ja melko hyvin on pysynytkin. Kolme kiloa on tullut takaisin kesän jälkeen, eli nyt täytyisi ottaa heti asiasta kiinni ja palauttaa homma samaan malliin kuin kesällä. Ja mielialaanhan tuo muutos vaikutti heti silloin. Tsemppiä sinulle!