tiistai 10. elokuuta 2010

Taitavan emännän vinkit


Lueskelin lomalla Unelmassa kirppareilta ostamiani vanhoja Kotiliesiä. Elokuun vuoden 1963 numerossa minua erityisesti ilahdutti "Taitavan emännän" palsta. Elokuuussa Taitava emäntä nimittäin toimii seuraavasti:
 • laatii kodin syyskuntoon saattamisohjelman ja toteuttaa sitä vähitellen sekä kesäkodin että talviasunnon osalta
 • kunnostaa säilykekellarin ja pakkassäilön sekä kokeilee uusia ja kiinnostavia säilyketyyppejä
 • käyttää kotipuutarhan satoa arki- ja pyhäruoankin perusrunkona
 • järjestää nuorisolle ravustusretken läheisellä järvelle, joelle tai purolle sekä tarjoaa saaliin koko perheen rapukesteissä, jonne nuoret ystävineen ovat tervetulleita
 • tarkistaa, että kesämökillä ratkottaviksi, pestäviksi tai muuten kunnostettavaksi maalle mukaan tuodut vaatekappaleet ovat saaneet tarvitsemansa käsittelyn
 • keskustelee perheen lasten ja nuorten kanssa alkysyksyn kouluvaatteista ja -jalkineista sekä yhteisvoimen heidän kansssaan ryhtyy niitä kunnostamaan
 • huolehtii siitä, että nuorten kesätehtävät ovat tulleet suoritetuiksi, jotta perheen "nuorille ja kapinallisille" voisi antaa kolme neljä päivää t o d e l l i s t a  kesälomaa
 • innostaa perheen kasvin- tai itikankeruuvelvollisia saattamaan työurakkansa päätökseen
 • lähettää nuoret vuolemaan makkaratikkuja iltaa varten
 • järjestää itselleen aikaa naapurin emännän luo päiväkahville piipahtaakseen
 • lähtee rakkaan aviopuolisonsa kanssa kuutamokävelylle kuin ennen vanhaan
 • nauttii kesän viimeisistäkin aurinkoisista hetkistä kaikki mahdolliset työnsä ulkosalla suorittaen ja siellä myös rentoutuen
Enpä tunne itseäni kovin taitavaksi emännäksi tuon listan luettuani :) Ainut kohta, joka on osaltani toteutunut, on tuo ihan vihon viimeinen lause - juu, rentouduttu on! Kuutomokävely kyllä kiinnostaisi ja yritinkin ehdotella Mr Järjelle viime viikonloppuna öistä kävelyretkeä, mutta hän ei oikein innostunut ajatuksestani ;) En ole myöskään saanut innostettua kasvin- ja itikankeruuvelvollisia ahkerointiin, hyttysiä ja voikukkia on ollut tänä kesänä yli oman tarpeen..

Kuinka taitava emäntä sinä olet ollut? Laittakaa tarinoita tulemaan, niitä olisi kiva lukea!

Tiistaiterkuin Merja

13 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Koululaiselle käytiin kaupasta ostamassa tarvikkeet ja vaatteet. Tuossa hommassa ratkesi vaan lompakosta saumat kun kuitteja tungin talteen...

Kaikenlainen säilöminen-inhoan kirpeitä marjoja ja mehuissa yms. on kamalasti sokeria.

Saisi tuon murkun edes joskus tuomaan likapyykkinsä pyykkiin itse...

Keskiyöllä ulos kävelylle????Ei jaksa töiden päälle pahemmin valvoa.

Juu pakko myöntää-olen sairaan surkea emäntä.

Rilla kirjoitti...

Heh!
Aika hauskoja. Ei oo meilläkään tota listaa oikein tehty. Lapsille on kyllä paistettu vaahtokarkkeja tikun nokassa (tai itse ovat), puukko ei vielä niillä oikein pysy kaikilla nätisti.
Ikkunatkin on pesemättä...

Taika kirjoitti...

Oli kyllä tosi hauska =D

No ravustus retkeä ei olla tehty mutta kalastusretki kylläkin. marjoja on tullut poimittua pakaseen koko perheen voimin ja hyttysen syöttinäkin on tullut oltua. Kouluaisen vaateita olen alkanut katsastamaan uusia ei vielä olla saatu ostettua;)
Kuutamokävely oisi kyllä ihana.
Kaiken näköistä kivaa sitä sattaa noista vanhoista lehditä löytää..

Merja K kirjoitti...

Nina, olet kuitenkin saanut hankittua koululaiselle kaikenlaista, joten et nyt ihan surkea ole :) Minulla on kaikki koululaisten hankinnat vielä kaupassa.

Rilla, vaahtokarkit ovat sitten niiiin hyviä! Jos lista kirjoitettaisiin uudestaan tänä päivänä, vaahtokarkit kuuluisivat ehdottomasti sinne :)

Taika, olen viettänyt monta hauskaa hetkeä noiden vanhojen lehtien parissa. Erityisesti silmään on pistänyt, miten roolit ovat muuttunet neljässä kymmenessä vuodessa. Tasa-arvoisempaan suuntaan ollaan menty ja hyvä niin. Toisin joissakin asioissa kannatan kyllä edellenkin sukupuolirooleja..

Koskahan saisin itsestäni irti edes koululaisten hankintojen katsastamista. Kesä on kuljettu sortseissa, ehkä kouluun tarvitsisi kuitenkin jotain muutakin vaatetta :)

taburetti kirjoitti...

Olihan mukavan Kuuloiset ohjeet emännälle.
Täällä emäntä on laittanut marjoja pakkaseen.
Mutta kaikki muu onkin tainnut sitten jäädä.
Lapset kun käyvät jo itse ostamassa vaatteensa ei siihen enään paljon äitiä mukaan haluta.
Kuutamo kävely on jäänyt, mutta istuttu on iltaa mökillä ja katsottu auringonlaskua veden taakse.
On tainnut vähän kunnon emännän ohjeet muuttua vuosien saatossa.
Liekö syynä naisten olo enemmän mukana työelämässä.
Mutta vanhoja lehtiä on ihana lukea ja katsella kuvia.

Terkuin Jaana

Hanni kirjoitti...

Tohon listaan voisi sanoa teinikielellä että OMG ;-)

Jösses että alkoikin huimaamaan kun luin... Tikahdun pelkästä ajatuksestakin, että oikeesti joku odottaisi että hommat hoituu noin. Ja vielä se arjen normipyöritys päälle käsitiskeineen kaikkineen.

Täällä on hiukan katsastettu lasten koulu/eskari/päiväkotivaatetusta -omaa en ole ehtinyt...

Vadelmia pakastettu muutama rasia -suurin osa laatikon sisällöstä herkuteltiin tuoreina...

Kotona on yhä kesäkuosit esillä, ei ole aikaa vaihtaa ihan heti poiskaan...ja vielähän ON kesä, loppukesä, mutta kuiteskin...

Omenasadon suuruus kauhistuttaa jo nyt, ei varmaankaan virta riitä omenankuivaukseen tänä syksynä. No, syödään tuoreena -hillot on liian sokerisia mun makuun.

Vaan rennosti on otettu ja yhä yritän pysyä samoilla linjoilla...
"Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä!"

Mukavaa loppuviikkoa :)

Satu kirjoitti...

Auts, nyt sattuu - täällä heiluttaa kättänsä yksi Tosi Huono Emäntä :) Eihän meillä edes ole rapuja missään lähellä (käviskö kaupan pakasteallas?)
Mutta hauskoja olivat lukea, pakko myöntää. Lukeekohan naiset tulevaisuudessa yhtä hymyssä suin meidän aikakauden naistenlehtiä?

Merja K kirjoitti...

Taburetti, kyllä naisten työelämässä mukana oleminen varmasti osaltaan vaikuttaa asiaan. Mukavaa keskiviikkopäivää!

Hanni, hyvä motto, itsekin yritän toteuttaa tuota samaa :)

Satu, tuli mieleeni jutun luettuani, että pitäisikin laittaa aikakauslehtiä ullakolle talteen. Lapset ja lastenlapset voisivat sitteen hauskuuttaa itseään vuosikymmenten kuluttua. Lähiaikoina on ohjelmassa lehtipinojen siivousta, täytyykin siinä samassa ottaa osa lehdistä talteen.

Nonna kirjoitti...

Eipä ole toistaiseksi päästy ruksimaan tuosta listasta tehtyjä juttuja meillä! Ehkäpä se sopisi hieman muokattuna syksyn to do -listaksi... Pikkuhiljaa orientoidun vasta tähän kaupunkielämään.

Mainioita nämä vanhat lehdet teksteineen. Ihme sinänsä, että listalle on otettu jopa hömppää eli kuutamokävelyitä ja kahvitteluhetkiä.

Mukavaa alkavaa, rentoa syksyä sinulle!

Nina kirjoitti...

Oi, miten hauskan palstan löysitkään vanhasta lehdestä!
Liekö huumorilla laadittu, vaiko ihan tositarkoituksella :))
Hyvät on ohjeet, joten eipä muuta kuin homma pyörimään, siinään se alkusyksy mukavasti sujuukin ;))

Merja K kirjoitti...

Nonna, listassa on tosiaankin to do -ainesta :) Minä edelleenkin olen siinä "rento" kohdassa ja ilmeisen jumiutunut siihen

Nina, olisi tosiaankin mielenkiintoista tietää, onko lista laadittu ihan tositarkoituksella. Pitäsikin kysäistä Kotiliedestä, josko osaisivat vastata

Taikku kirjoitti...

Onneksi ajat muuttuvat:) käyhän kurkkaamassa minun blogissani millaisen ohjeen löysin omista vanhojen lehtien varastoista! Hauskaa viikkoa, eikä oteta paineita kuinka olisimme hyviä emäntiä:-D

Merja K kirjoitti...

Moikka Taikku, kiitos vinkistä, käyn katsomassa :)