torstai 15. tammikuuta 2009

Ahaa-elämyksiä


Eilisen Olonkeveys-tapaamisen tiimoilta koin valtavan ahaa-elämyksen. Olen aina ajatellut syömistä ja laihduttamista jotenkin erillisinä asioina, mutta eilen hiffasin, että kaikki tosiaankin liittyy kaikkeen. Tosin inhoan koko laihduttaminen sanaa, koska se tuo mieleen kieltäytymistä ja näläntunnetta.
Mutta siis eilisen illan aikana kävimme läpi uskomuksia. Ts. asioita, joita ajatellaan itsestä, vaikka ne ei olisikaan totta ja uskomukset alkavat toteuttaa itse itseään. Esimerkiksi joku sukulainen on lapsuudessa tokaissut useamman kerran: " Voi kun kiva, että tuolla meidän Essillä on niin pyöreät posket". Hyvää tarkoittava sukulainen ei tule siinä tilanteessa ajatelleeksi, että tuo lausahdus mahdollisesti syöpyy Essin mieleen ja häntä katsoo vielä aikuisenakin peilistä pyöreäposkinen Essi. Ja tuo pyöreäposkisuus on "kevyt" esimerkki siitä, mitä kaikkia sammakoita aikuiset voivatkaan suustaan lasten kuullen päästää. Tuleepa itsellekin mieleen kerta jos toinenkin, auts!
Innostuin eilen uskomusasiasta kovasti ja aloin heti koota aarrekarttaa omien uskomusten muuttamiseksi. Ohessa kuva kartasta, joka on vielä alkutekijöissään. Tärkeää siis on, että tunnistaa omat kielteiset tai omaa hyvinvointia kampittavat uskomukset sekä muuttaa ne myönteisiksi ja omaa hyvinvointia edistäviksi. Kun "puhuu" itselle lempeästi ja kannustavasti riittävän usein ja pitkän aikaa, myönteiset uskomukset omasta itsestä tulevat kielteisten tilanne ja alkavat toteuttaa itse itseään.
Edelleenkään en siis usko laihduttamiseen vaan uskon elämäntapojen haltuunottoon, joka näköjään lähtee liikkeelle omasta sisäisestä tarkastelusta. Mahtava oivallus, tähän juuri tähtäsinkin eli haluan ymmärtää, miksi teen niinkuin teen ja miten voin muuttaa käyttäytymistäni pysyvästi.
Vielä tähän loppuun pieni esimerkki tästä aamusta. Olen äärettömän aamu-uninen ja rakastan nukkumista. Minulla on tänään kotipäivä ja olisin voinut nukkua pidempään. Mies on kuitenkin reissussa ja eskarilaisen aamu alkoi poikkeuksellisesti jo kahdeksan jälkeen. Jouduin siis kiskomaan itseni ylös sängystä klo 7.15 ja ajattelin koko ajan, että kunhan saan eskarilaisen koululle, palaan kotiin nukkumaan.
Eskarimatkalla ulkoilma tuntui kuitenkin mukavan raikkaalta ja päätinkin kotiinraahautumisen sijasta tehdä pienen kävelylenkin. Lenkillä puhelin itselleni, että onpa mukavaa, että heräsin ajoissa - nyt ehdin tehdä rauhallisen lenkin, syödä ajan kanssa aamupalaa ja saan tänään vielä paljon asioita aikaiseksi. Ajatus tepsi ja kun palasin lenkiltä kotiin, ei tullut enää mieleenkään mennä takaisin nukkumaan. Nyt olen tosi tyytyväinen itseeni ja loppupäivä sujuu hyvin. Jos olisin mennyt takaisin nukkumaan, olisin noussut parin tunnin kuluttua vielä väsyneempänä ja olisin harmitellut loppupäivän, että en ehdi tehdä kaikkia asioita, joita olin aikonut. Myönteinen ajattelu ja itsensä "paijaaminen" siis kannattaa :)
Olisi kiva kuulla teidän ajatuksia tai kokemuksia asiasta. Laittakaa kommentteja tulemaan!
Torstaiterveisin Merja

8 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Ed. postaukseen palatakseni totean että unohdan aina että tapetointi saa mun verenpaineen nousemaan potenssiin tuhat. Joko vika on huonossa tapetissa, liisterissä,vinossa viivottimessa tai seinässä tahi tapetointikaveri jättää kuplia paperin alle tai on muuten vaan hidas ja tiellä...miljoona syytä hermostua! Mutta aaahhh kun on valmista!!!Sitten voi unohtaa mikä taistelu on käyty vuotien kanssa.

Niin, kyllä on aina ihanaa jos on saanut jotain aikaiseksi sellaista mistä on iloa esim.kun on tuulispäänä siivonnut paikat kuntoon ja sitten vaan kaffekupponen sohvannojalle ja läppäri syliin ...

Sooloilija kirjoitti...

Tuosta aarrekartta-jutusta olen kuullut joskus aiemmin tuttavalta, mutta en tiedä miten sitä tehdään. Kerrotko tarkemmin.
Tuttavani kokosi siihen asioita, joiden haluaisi tapahtuvan elämässään, esim. hän liimasi siihen Pariisin Eiffelin kuvan, koska haaveili sinne pääsystä.

Itse olen täällä myös elämänmuutoksen kourissa ja toivoisin, että siinä samalla laihtuisin eli jätin lihan ruokavaliostani. (Olet ehkä lukenutkin siitä blogissani). Kun on ollut 'sekaruokasyöjä' koko ikänsä, on muutos valtava. Enkä vielä oikein osaa.. Pää on kipeä koko ajan ja hiilihydraatteja tulee syödyksi liikaa. Paino putoaa, mutta toosi hitaasti..

Perehtymiseen menee valtavasti aikaa. Tässäkin yhä istun koneella yöpaidassani.
Olisinpa tehnyt kuin sinä, lähtenyt aamulla saattamaan lasta kouluun. Varmasti olisin nyt virkeämpi.

Lennu kirjoitti...

Aarrekartta-ajatuksia - on mottoni.
Se toimii, ihmeellistä kyllä. Laitan kolme haluamaani asiaa kartalle ja alan työstämään niitä. Positiivinen ajattelu poikii positiivisuutta ja jos on ärripurri, niin kyllä huomaa heti että sitä se myös poikii. Käytän positiivista ajattelua jopa parkkipaikan etsintään, toimii aina. Sitä vastoin mieheni sadattelee, että kun ei saa autoa minnekään kun ihmisiä on liikenteessä niin paljon.
Olen todennut saman, että jos menee sängynpohjalle takaisin, niin päivä ei käynnisty ollenkaan. Menee miihaillessa vaan, mulla ainakin.
Positiivisia energioita Lennulta

Aatulan Äiskä kirjoitti...

Aarrekartta-innostuksen kourissa kasasin jo porukan ja enää tarvitaan vain yhteinen ajankohta, että päästään kartta myös toteuttamaan. Uskon sokeasti sen toimivuuteen;) Eli annetaan hyvän kiertää, hymy palaa aina takaisin. Tsemppiä!

Mari kirjoitti...

Mielenkiintoista... Minä en ole ikinä tuollaista aarrekartta-juttua kokeillut, mutta se kyllä houkuttelisi. Varmasti siihen liittyisi omalla kohdallani vahvasti myös elämäntapojen terveellistäminen. Minä olen hoikka, joten en kehtaa puhua laihduttamisesta, mutta siis olen nykyään aina väsynyt ja usein myös hieman kärttyinenkin. Varmasti oikeanlaisilla elämäntavoilla saisin ihmeitä aikaan. Vai mitäs luulet? Kerrothan miten projekti etenee!

emmi kirjoitti...

Mä tein tuollaisen aarrekartan pari vuotta sitten. Laitoin siihen 5 asiaa, joihin toivoin muutosta elämääni. Olin toivonut jo pidemmän aikaa. Mutta kun olin saanut ne kuvin ja sanoin siihen aarrekartalle, ne toteutuivatkin kuin itsestään muutaman kuukauden sisällä.

Yksi ystäväni on ollut jo vuosia suuri aarrekarttoihin uskova ja tekeekin niitä säännöllisin väliäjoin, ehkä 3-4kk välein. Hän on tehnyt myös esim miehensä kanssa aarrekartan koskien heidän yhteiseloaan ja yhteisiä haaveita. Minunkin olisi jo korkea aika tehdä uusi..

Maissi kirjoitti...

Hei! Minulle aarrekarttajuttu on tullut tutuksi vasta sinun kauttasi. En ole aikaisemmin siihen törmännyt, enkä itselleni ole sellaista vielä tehnyt. Sen tekemiseen tarvitsisi varmasti vähän opastusta, ainakin alkuun pääsemiseksi.. Mielenkiintoiselta se kuulostaa ja uskonkin siihen, että voisi toimia. Kurssisi kuulostaa mielelnkiintoiselta. Mukavaa viikonloppua!

Heta kirjoitti...

Mielenkiintoista Merja! Kirjoita lisää ajatuksistasi kurssin kulkiessa eteenpäin:)

Itse huomasin myös positiivisen ajattelun voiman viime viikolla. Töitä on nyt melko lailla, vähän ehkä liikaakin ja päivät venyvät hurjan pitkiksi, mikä ei ole kovin toivottava tilanne. Viime viikonloppuna päätin, että jatkuvalla valituksella en saavauta mitään ja päätin rauhoittua ja ajatella positiivisesti. Heti tuntui helpommalta ja nautin työstäni aivan eri tavalla.Intoa ja energiaa jäi myös liikkumiseen ja kodin siivoukseen!